زمانی که شما یک ادرس اینترنتی را در مرورگر خود جستجو میکنید، ربات های کاوشگرِ موتور جستجوی شما، در داده های زیادی که در کامپیوتر های عظیم و قدرتمندی نگه داری و پردازش میشوند، کاوش میکنند و نتیجه ی مورد نظر شما را نمایش میدهند. این کامپیوتر های عظیم و قدرتمند، سرور نامیده میشوند !
سرور چیست ؟
سرور ها ابرکامپیوتر هایی با سخت افزار های بسیار قدرتمندتر از کامپیوتر های معمولی و خانگی هستند که در سراسر جهان با یکدیگر از طریق شبکه اینترنت در ارتباط هستند و اطلاعات را دریافت، پردازش، ذخیره و ارسال میکنند.
برای درک بهتر نحوه کارکرد سرور فرض کنید قصد دارید ویدیویی را در آپارات تماشا کنید. زمانی که ویدیو را سرچ میکنید، درخواست شما به سرور های آپارات یعنی جایی که تمام ویدیو ها و داده های این سایت در آن قرار دادر، ارسال میشود و پس از پیدا کردن ویدیو های مدنظر شما، پردازش شده و برای شما ارسال میشوند و شما میتوانید آن ها را ببینید.
سرور ها را می توان به دو دسته ی فیزیکی و مجازی تقسیم کرد.
سرور فیزیکی :
سرور های فیزیکی درواقع سرور های قابل لمس و موجود در دنیای واقعی و فیزیکی هستند که شامل قطعات داخلی یک کامپیوتر همانند رم ( RAM ) هسته ی پردازنده ( CPU ) و حافظه ی داخلی میباشند که سیستم عامل بر روی این سرور ها لود می شود. سرور های فیزیکی بخش اصلی زیرساخت فناوری اطلاعات هستند و بدون آنها اینترنت معنا ندارد.
سرور مجازی :
سرور های مجازی نیز همانند سرور های فیزیکی دارای قطعات رم و پردازنده و حافظه ی داخلی هستند اما مثل سرور های فیزیکی قابل لمس نیستند؛ سرور مجازی معمولا به عنوان رایانه هایِ نرم افزاری که درون سرور فیزیکی قرار دارند در اختیار کاربران قرار میگیرد.
همچنین سرور های به دو دسته ی اختصاصی و غیراختصاصی ( اشتراکی ) نیز تقسیم می شوند :
سرور اختصاصی :
همانطور که از نام این دسته از سرور ها پیداست، اختصاصی هستند و صرفا برای یک کاربر استفاده می شوند و در اختیار کاربر دیگری قرار نمیگیرند. این ویژگی سرور های اختصاصی باعث می شود امنیت بیشتری داشته باشند.
زمانی که شما یک سرور اختصاصی برای شرکت خود تهیه کنید فقط شما به این سرور دسترسی دارید و فقط اطلاعات و داده های شما در این سرور قرار میگیرند؛ به همین دلیل اجاره کردن سرور های اختصاصی از لحاظ اقتصادی نیازمند هزینه ی بالایی میباشد و از این جهت اکثر کسب و کار های کوچک و سایت های شخصی از سرور های غیراختصاصی استفاده میکنند.
سرور غیر اختصاصی :
در سرور های غیراختصاصی منابع به اشتراک گذاشته می شوند و فضای ذخیره سازی سرور در اختیار چندین و چند کاربر قرار میگیرد، در نتیجه شما تنها کاربری نیستید که اطلاعاتتان را در این سرور میزبانی میکنید.
سرور های غیراختصاصی نسبت به سرور های اختصاصی ارزانتر هستند چون شما هزینه ی اجاره ی سرور را با چند کاربر دیگر تقسیم کرده اید و در نتیجه هزینه ی کمتری شامل سرویس شما می شود.
انواع سرور چیست ؟
- وب سرور : Web server سروری است که وبسایت ها روی آن اجرا می شوند، وظیفه ی اصلی وب سرور تحویل، پردازش و ارسال داده است. هر زمان که از طریق موتور جستجویی عبارتی را سرچ میکنیم درواقع درخواستی را به سمت وب سرور ارسال میکنیم و وب سرور درخواست ما را پردازش و نتایج مربوطه را به ما نمایش می دهد.
- ایمیل سرور : Email server امکان دریافت ایمیل از فرستنده و ارسال ایمیل به گیرنده را فراهم میکند و تمامی اطلاعات، داده ها و جزئیات حساب های کاربری در سرور ذخیره می شوند.
- اپلیکیشن سرور : Application server نرم افزار سیستمی است که برنامه های وب یا دسکتاپ بر روی آن اجرا می شوند.
- دیتابیس سرور : Database server سرور قدرتمندی است که داده های ذخیره شده در سرور را برای شبکه ای از کاربران مدیریت میکند.
- فایل سرور : File server سروری است که وظیفه دارد فایل ها را ذخیره و مدیریت کند تا سایر رایانه های موجود در همان شبکه بتوانند از آن داده ها استفاده کنند و به آنها دسترسی داشته باشند.
- پروکسی سرور : Proxy server این سرور به عنوان یک دروازه بین کاربران و اینترنت عمل میکند، این سرور برای بهبود عملکرد و حفظ حریم خصوصی استفاده می شود.
- استریمینگ سرور : Streaming server به کمک این سرور ها کاربران میتوانند پخش زنده ی ویدیو داشته باشند.
- اِف تی پی سرور : FTP server یک سرویس اینترنتی میباشد که به کاربران این امکان را می دهد تا داده هایشان را به صورت کاملا امن منتقل کنند.
انتخاب سرور اهمیت بسیار زیادی دارد و از این جهت پیشنهاد میکنیم به هنگام انتخاب سرور مورد نظر خود حتما با کارشناسان آینوهاست در بخش پشتیبانی در ارتباط باشید تا انتخابی درست تر و مقرون به صرفه تر داشته باشید که کیفیت مورد قبولی را برایتان به ارمغان بیاورد.
امیدواریم که این قسمت از سری آموزش های آینوهاست مورد استفاده ی شما عزیزان قرار گرفته باشد.
تیم آینوهاست | AinOhost Team.