به نام خدا
با سلام خدمت همه ی شما عزیزان
در این قسمت از سری آموزش های آینوهاست به تعریف ماهیت dns و چگونگی عملکرد آن می پردازیم.
وقتی که نام دامنه ی یک وبسایت را جستجو میکنیم چطور به آن وبسایت متصل شده و محتوای آن برایمان نمایش داده میشود ؟ نام دامنه ی یک وبسایت چه وظیفه و عملکردی دارد ؟ این ها همه سوالاتی هستند که در این مقاله به پاسخ های آنها میپردازیم.
DNS چیست ؟
DNS یا سیستم نام دامنه درواقع فهرستی توزیع شده میباشد که نام دامنه ی قابل خواندن مثل AinOhost.ir را تبدیل به اعداد با مفهوم برای کامپیوتر (آدرس آیپی : IP Address) می کند. به بیان ساده تر DNS نقش واسط بین نام دامنه ی قابل مفهوم برای انسان و آدرس آیپی را ایفا میکند.
عملکرد DNS چگونه است ؟
هنگامی که از سایتی بازدید می کنید، کامپیوتر شما یک سری مراحل را برای تبدیل آدرس دامنه ی قابل خواندن توسط انسان به یک آدرس IP قابلخواندن برای ماشین دنبال میکند. این اتفاق هر بار که از یک نام دامنه استفاده میکنید رخ میدهد.
اگر فقط یک دایرکتوری برای سایت وجود داشته باشد، آنگاه وقتی تعداد درخواستها برای بازدید از یک سایت زیاد شود، مدت زمان زیادی طول میکشد تا به درخواست شما پاسخی داده شود. در عوض، اطلاعات DNS در سرورهای زیادی به اشتراک گذاشته میشود، اما به صورت محلی نیز در کامپیوتر کاربران ذخیره میشود. این احتمال وجود دارد که شما چندین بار در روز از یک سایت بازدید کنید. با ذخیره شدن در کش دیگر نیازی به پردازش دوباره نیست. در نتیجه تعداد دفعاتی که لازم است از DNS استفاده شود، کمتر از تعداد دفعاتی است که شما یک سایت را در مرورگر جستجو میکنید. به مدت زمانی که اطلاعات DNS در کش سیستم ذخیره می ماند TTL گفته می شود.( پیشنهاد میشود مقاله ی TTL چیست؟ را مطالعه کنید.)
هر سایتی که دامنه ای داشته باشد میتواند با بیش از یک آدرس IP مطابقت داشته باشد. در حقیقت، برخی سایتها صدها یا بیشتر آدرس IP دارند که با یک نام دامنه تطابق دارند. در نتیجه به DNS نیاز است تا آدرسهای IP را به نام دامنه تبدیل کند، چرا که به خاطر سپردن تعداد زیادی عدد دشوارتر از یک نام دامنه ثابت است.
مزایا و معایب DNS چیست ؟
از مزایای DNS میتوان به تسهیل استفاده از اینترنت اشاره کرد. به اینصورت که اگر DNS وجود نمیداشت برای بازدید از وبسایت ها باید آدرس های IP آنها را حفظ می کردید که این کاری بسیار دشوار است. همچنین از دیگر مزایای آن میتوان به بهبود بخشیدن امنیت زیرساخت و همچنین ثابت بودن آن اشاره کرد. به گونه ای که ممکن است بنا به دلایلی آدرس IP یک وبسایت تغییر کند، بنابراین اگر میخواهید به یک وبسایت دسترسی پیدا کنید، نه تنها باید آدرس IP آن را بدانید بلکه این اطلاعات نیز باید به روز باشد. سیستم DNS وظیفه دارد تا آدرسهای IP را به روشی بسیار سریع و ثابت، به روز کند و دسترسی ما به وبسایتها را آسان کند.
و در کنار این مزایا، DNS معایبی نیز دارد که اصلی ترین آنها DNS Attacks میباشد که در آن مهاجم آدرس واقعی را با یک آدرس جعلی به منظور کلاهبرداری جایگزین میکند و با فریب کاربران آنها را بدون اطلاع به آدرسهای مخرب هدایت میکند. معمولاً هدف از این کار گرفتن اطلاعات بانکی یا سایر دادههای مهم و حساس کاربران است.
برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، لازم است که برنامههای آنتی ویروس معتبر را بر روی سیستم خود نصب کنید و از ورود به سایتهایی که ظاهر متفاوتی با وبسایت درخواستی شما دارند پرهیز کنید. همچنین از وارد کردن اطلاعات شخصی و بانکی خود در سایتهای نامعتبر خودداری کنید و همیشه هوشیار باشید.
امیدواریم که این قسمت از سری آموزش های آینوهاست مورد استفاده ی شما عزیزان قرار گرفته باشد.
تیم آینوهاست | AinOhost Team.